Բլոգ

Վիտամին Ա

Վիտամին Ա պարունակվում է գազարում ,  լավացնում է տեսողությունը  և չափից շատ օգտագործումը կարող է մաշկը ներկել գազարագուն: Վիտամին Ա-ի մասին տվյալ տեղեկատվությունը գիտենք գրեթե յուրաքանչյուրս: Եկեք ավելի մանրամասն ուսումնասիրենք այս կյանքի համար կարևոր վիտամինը: Վիտամին Ա-ն հանդիսանում է ճարպալույծ խմբի վիտամին սակայն  նման չէ ոչ մի այլ վիտամինի, քանի որ չի հանդիսանում առանձին քիմիական նյութ այլ նույն ֆունկցիան իրականացնող   նյութերի կոմպլեքս է:  Ռետինոլ, Ռետինալ և Ռետինոյաթթուն առաջացնում են ռետինեիդային վիտամինային կոմպլեքս : Ռետինոլի աղբյուր հանդիսանում են . -ձուկը -ձուկը -կարագը -կաթը -կենդանական լյարդը Ռետինոլի գործառույթները՝ -Մասնակցում...

Read more...
Фолиевая кислота

Ֆոլաթթու կամ Վիտամին B9

Ֆոլաթթու կամ Վիտամին B9 Ֆոլաթթուն կամ վիտամին B9-ը ջրալույծ վիտամին է 💦: Այն շատ կարևոր վիտամին է հանդիսանում մեր օրգանիզմի համար: ❓Եկեք պարզենք ինչու ՞ - 🔸Մանակցում է ԴՆԹ-ի սինթեզին նյարդային համակարգի բջիջների և ողնուղեղի համար: 🧬 - 🔸Մասնակցում է սպիտակուցների փոխանակմանը և ամինաթթուների սինթեզին: 🔄 - 🔸Անհրաժեշտ է էրիթրոցիտների սինթեզի համար և այլն: 🩸 🤰🏻🤱🏻Եթե՞ դուք հղի եք, կամ պլանավորում եք հղիանալ, ապա ֆոլաթթուն անհրաժեշտ է Ձեզ և Ձեր բալիկին ՝ - 🔸 Նյարդային համակարգի ճիշտ զարգացման 🧠 - 🔸Սակավարյունության 🫀 - 🔸Հետծննդաբերական դեպրեսիայից խուսափման համար :😔 Ֆոլաթթուն օրգանիզմի կողմից...

Read more...

Վիտամին С

Մեզանից յուրաքանչյուրը  հաստատ լսել է, որ  Վիտամին  С  հանդիսանում է առողջության , գեղեցկության , և լավ տրամադրության  գրավական: Այո՛, իրականում վիտամին Ց ի կարևորությունը և օգտակարությունը մեր օրգանիզմում անժխտելի փաստ է հանդիսանում : Վիտամին Ց կամ ասկորբինաթթուն – հանդիասնում է ջրալույծ կենսբանական ակտիվ օրգանական միցություն : Եկեք պարզենք ինչիսի՞ գործառույթներ է իրականացնում Վիտամին Ց-ն մեր օրգանիզմում : -մասնակցում է նորադրենալինի սինթեզին -մանակցում է նյութափոխանակության կարգավորմանը -հանդիսանում է հզոր հակաօքիդանտ -պաշտպանում է մեր օրգանիզմը ազատ ռադիկալներից , ծանր մետաղներից , տոքսիններից: -մասնակցում է կոլլագենի սինթեզին որը շատ կարևոր...

Read more...

Վիտամիններ

Վիտամինները կենսաբանաան ակտիվ նյութեր են, որոնք կարգավորում են օրգանիզմի կենսագործունեությունը:  Վիտամիների մասին առաջին անգամ  հիշատակել է 1906 թ Անգլյացի գիտնական Ֆ. Խոպկինսը: Նրա կարծիքով  սնունդը բացի սպիտակուցներից, ճարպերից և ածխաջրերից պարունակոմ էր նաև այլ նյութեր, որոնց նա անվանեց  «Օժանդակ սննդային գործոններ»: 1912թ  առաջին անգամ սինթեզվել է բյուրեղային նյութ , որը բուժում էր բերի-բերի  հիվանդությունը :    Վիտամին անվանումը առջացել է լատիներեն Vita ` կյանք բառից : Բառի թարգմանությունը արդեն իսկ խոսում է նյութերի կարևորության մասին : Եկեք պարզենք ինչու՞...

Read more...

Ինչպե՞ս խնամել ատամները

Ինչպե՞ս խնամել ատամները Ատամների և բերանի խոռոչի առողջության համար անհրաժեշտ է պահպանել հիգիենայի հիմնական կանոնները և պարբերաբար անցնել ստոմատոլոգիական աստուգումներ: Այն կարևոր է, քանի որ միայն ատամնաբույժը կարող է ախտորոշել նոր սկսվող հիվանդությունները, ինչպես նաև՝ կանխարգելել դրանց առաջացումը: Ի՞նչ պետք է իմանալ Մշտապես պատշաճ կերպով մաքրեք ձեր ատամները, որպեսզի հնարավորինս մաքրվի ատամնափառը՝ չվնասեով լնդերի մակերեսը և էմալը: Ատամները լվանալու տևողությունը պետք է լինի առնվազն երկու րոպե: Ատամների մաքրման ընթացքում մերսվում են նաև լնդերը՝ դրանցում ապահովելով արյան նորմալ շրջանառությունը: Այս գործընթացը պետք է իրականացնել օրական երկու...

Read more...

Հետաքրքիր փաստեր դեղագործական աշխարհից

Չափազանց հետաքրքիր փաստեր դեղագործական աշխարհից Դուք գիտեի՞ք, որ Կոկա-կոլան հորինվել է դեղագործ Ջոն Պեմբերթոնի կողմից: Այն, իսկզբանե, վաճառվել է 5 ցենտով՝ Ատլանտաայում գտնվող Jacob's Pharmacy դեղատանը: Նրանք, նույնիսկ, Jacob's Pharmacy դեղատան շինության արտաքին ճակատից կախել էին Կոկա-Կոլայի պաստառ, որի վրա Պեմբերթոնի հաշվապահը ձևավոր տառերով էր գրել Coca-Cola բառը: Հետագայում, հենց այս գրելաձևն էլ դարձավ հայտնի լոգոտիպը: ⠀ Ֆրանսիացի դեղագործ Անտուան Պարմանտեի շնորհիվ, 1772 թ.-ին, Եվրոպայում կարտոֆիլը հռչակվեց ուտելի մշակաբույս: Իսկ դրանից առաջ, մարդիկ կարտոֆիլն օգտագործում էին որպես խոզի կեր: Պարմենտիեն հատուկ...

Read more...

Արյան ճնշման կանխարգելում

Արտերիալ հիպերտոնիա ասելով, հասկանում ենք, արտերիալ ճնշման ցուցանիշների բարձրացում 140 և 90 մմ ս.ս. և ավելի բարձր: Այն չբուժվելու դեպքում, ժամանակի ընթացքում հիպերտոնիան հանգեցնում է մի շարք խնդիրների իհայտ գալուն, ինչպիսիք են, սրտի իշեմիկ հիվանդություն, ինսուլտներ, երիկամների ախտահարում, ինչպես նաև, մեծացնում է ընդհանուր մահացության ռիսկը: Հիպերտոնիան, ինչպես ցանկացած քրոնիկ պրոգրեսիվ հիվանդություն, ավելի հեշտ է կանխարգելել, քան՝ բուժել: Հետևաբար, հիպերտոնիայի կանխարգելումը, հատկապես, նախատրամադրություն ունեցող մարդկանց համար, գեր կարևոր է: Առաջին հերթին հիպերտոնիայի կանխարգելման մասին պետք է մտածեն բոլոր այն մարդիկ և,...

Read more...

🤔⁉️Ինչպիսի՞ առողջական խնդիրներ կարող են ի հայտ գալ գարնանը, և ⁉️ինչպե՞ս զերծ մնանք դրանցից:

Բոլորս գիտենք, որ գարնանը հարկավոր է հատուկ ուշադրություն դարձնել մեր առողջությանը, քանի որ այս ժամանակահատվածում գլուխ են բարձրացնում ոչ միայն ալերգիաները և ավիտամինոզները, այլ նաև քրոնիկ հիվանդությունները: Այդ սրացումների պատճառները բազմազան են՝ 1. Ձմռանը նվազում է մեր ֆիզիկական ակտիվությունը, քանի որ շատերս՝ ցրտի պատճառով, դրսում շատ քիչ ժամանակ ենք անցկացնում: 2. Ողջ ձմռան ընթացքում, սպառում ենք մեր օրգանիզմի պահուստները 3. Գարնանը այնքան էլ շատ չեն լինում մրգերը բանջարեղենները, իսկ պահպանվածները, գրեթե ամբողջությամբ, կորցնում են իրենց էներգետիկ արժեքը: 4. Մթնոլորտային ճնշման կտրուկ տատանումները ևս, վատ...

Read more...

Սննդակարգը և ալերգիան

Սննդակարգը և ալերգիան Ի՞նչ կապ կա նրանց միչև Վտանգավոր և առողջ սնունդ Ալերգիաների առաջացման պատճառները բազմազան են, սակայն այսօր կանդրադառնանք ամենատարածված ձևերից մեկին՝ սննդային ալերգիային: Կան հատուկ սննդակարգեր, որոնք բաղկացած են հիմնականում հնարավորինս չեզոք սննդամթերքներից, և օգնում են մեզ ավելի ճշգրիտ որոշել, թե ինչի հետ է կապված ալերգիկ ռեակցիան: Այդպիսի սննդամթերքների ցանկը ներառում են ավելի բաց գույն ունեցող և կանաչ բանջարեղենները, հացահատիկային մշակաբույսերը, պահքային բուսական ապուրները, աղցանները և որոշ ոչ յուղոտ մսամթերքներ, ինչպիսիք են տավարի փափկամիսը կամ թռչնամսի ֆիլեն: Այս սննդակարգի պահպանումը մեզ ընդմիշտ չի...

Read more...

Ցիստիտ 2

Երիտասարդ կանանց 25-35% առնվազն մեկ անգամ իրենց կյանքում ունեցել են սուր ցիստիտի էպիզոդ Հիվանդների 83% մոտ ցիստիտը կրնվում է մեկ և ավելի անգամներ : Ուրոֆլորը – Ստանդարտավորված պատիճ է, պարունակում է լոռամրգի էքստրակտ,պրոանտոցիանիդի առավելագույն քանակով և լակտոբակտերիաներ (210) · L. Acidophilus · L. Casei · L. Rhamnosus Արդյունավետության պահանջները ցիստիտի ժամանակ Հետազոտություն  Լոռամրգի էքստրակտում պարունակվող պրոանտոցիանիդինի քանակի, չափաբաժնի ազդեցությունը մեզում գտնվող ուրոպաթոգեն աղիքային ցուպիկի վրա: Դեղահաբի օգտագործումից 6 ժամ անց առանց պրոանտոցիանիդին . Աղիքային ցուպիկի ադգեզիայի բարձր մակարդակ: Մեզը չունի հակաադգեզիվ հատկություն : Դեղահաբի օգտագործումից 6 ժամ անց...

Read more...