Վիտամին С
Մեզանից յուրաքանչյուրը հաստատ լսել է, որ Վիտամին С հանդիսանում է առողջության , գեղեցկության
, և լավ տրամադրության գրավական
:
Այո՛, իրականում վիտամին Ց ի կարևորությունը և օգտակարությունը մեր օրգանիզմում անժխտելի փաստ է հանդիսանում :
Վիտամին Ց կամ ասկորբինաթթուն – հանդիասնում է ջրալույծ կենսբանական ակտիվ օրգանական միցություն :
Եկեք պարզենք ինչիսի՞ գործառույթներ է իրականացնում Վիտամին Ց-ն մեր օրգանիզմում :
–մասնակցում է նորադրենալինի սինթեզին
–մանակցում է նյութափոխանակության կարգավորմանը
–հանդիսանում է հզոր հակաօքիդանտ
–պաշտպանում է մեր օրգանիզմը ազատ ռադիկալներից , ծանր մետաղներից , տոքսիններից:
–մասնակցում է կոլլագենի սինթեզին որը շատ կարևոր է ամուր ոսկրերի և աճառների համար :
–մասնակցում է արյունաստեղծման գործընթացին
–հանդիսանում է իմունոստիմուլյատոր
Ասկորբինաթթուն մեր օրգանիզմում չի սինթեզվում , այդ իսկ պատճառով շատ կարևոր է ստացումը սննդի հետ:
Ո՞ր սննդանյութերն են պարունակում առավել մեծ քանակությամբ Վիտամին Ց:
Այս հարցի պատասխանը ակընհայտ է՝ մրգերը և բանջարեղենը : Ստորև ներկայացված են Վիտամին Ց-ի առավեագույն քանակը պարունակող սննդամթերքը :
-մասուր
-չիչխան
սև հաղարջ
-քաղցր պղպեղ
-կիվի
-մաղադանոս
-ծաղկակաղամբ
– բորկկոլի
– կաղամբ
-պոմելո
-նարինջ
-թուրինջ
-կիտրոն
– մանդարին
Վիտամին Ց -ի անբավարարությունը առաջանում է ոչ առողջ սննդի չարաշահման արդյունքում
: Հիպովիտամինոզից առաջանում է՝
ցինգա հիվանդությունը ,
ոսկրային աճի խանգարումներ ,
իմունիտետի անկում ,
դեպրեսիա ,
մշտական հոգնածություն և թուլություն
:
Սակային Վիտամին Ց-ի գերօգտագործումը կարող է առաջացնել հիպերվիտամինոզ, որը արտահայտվում է ալերգիկ ռեակցիայով ,
ստամոքսի թթվայնության բարձրացմամբ ,
օքսալատների քանակի բարձրացման որը կարող է հանգեցնել երիկամային քարերի առաջացմանը
:
Գրեք Ձեր հարցերը մեկնաբանություններում
Սնվենք և լինենք առողջ: