Վիտամիններ
Վիտամինները կենսաբանաան ակտիվ նյութեր են, որոնք կարգավորում են օրգանիզմի կենսագործունեությունը:

Վիտամիների մասին առաջին անգամ հիշատակել է 1906 թ Անգլյացի գիտնական Ֆ. Խոպկինսը: Նրա կարծիքով սնունդը բացի սպիտակուցներից, ճարպերից և ածխաջրերից պարունակոմ էր նաև այլ նյութեր, որոնց նա անվանեց «Օժանդակ սննդային գործոններ»:
1912թ առաջին անգամ սինթեզվել է բյուրեղային նյութ , որը բուժում էր բերի-բերի հիվանդությունը 

: Վիտամին անվանումը առջացել է լատիներեն Vita ` կյանք բառից :
Բառի թարգմանությունը արդեն իսկ խոսում է նյութերի կարևորության մասին :








Եկեք պարզենք ինչու՞
Վիտամինները մասնակցում են.










Մարդու օրգանիզմ վիտամինների ներմուծման հիմնական աղբյուրը սննդամթերքն է , 






սոսկ մի քանիսն են սինթեզվում օրգանիզմում: Կան կազմությամբ վիտամիններին մոտ նյութեր, այսպես կոչված, նախավիտամիններ, որոնք, մտնելով մարդու օրգանիզմ, փոխարկվում են վիտամինների:








Վիտամինների քանակի անբավարարությունը կոչվում է հիպովիտամինոզ,
լրիվ բացակայությունը–ավիտամինոզ,
սակայն տարատեսակ հիվանդություննեերի կարող է բերել ոչ միայն անբավարար քանակը այլ նաև նրանց ավելցուկը՝ հիպերվիտամինոզը
:



Ինչիսի՞ն են լինում վիտամինները :

Սկզբում վիտամինները պայմանականորեն նշանակում էին A, B, C, D, E, P և այլն, այնուհետև տրվեցին միջազգային անվանումներ, որոնք արտացոլում են այդ նյութերի քիմիական կառուցվածքը: Վիտամինները բաժանվում են 3 խմբի` ջրալույծ, ճարպալույծ և վիտամինանման նյութեր:
Ճարպալույծ վիտամիններն են ՝
А, D , E, K

Ջրալույծ վիտամիններն են
С, В1, В2, В3 (РР), В6, В12, և այլն :
