Սննդակարգը և ալերգիան
Սննդակարգը և ալերգիան
Ի՞նչ կապ կա նրանց միչև
Վտանգավոր և առողջ սնունդ
Ալերգիաների առաջացման պատճառները բազմազան են, սակայն այսօր կանդրադառնանք ամենատարածված ձևերից մեկին՝ սննդային ալերգիային:
Կան հատուկ սննդակարգեր, որոնք բաղկացած են հիմնականում հնարավորինս չեզոք սննդամթերքներից, և օգնում են մեզ ավելի ճշգրիտ որոշել, թե ինչի հետ է կապված ալերգիկ ռեակցիան:
Այդպիսի սննդամթերքների ցանկը ներառում են ավելի բաց գույն ունեցող և կանաչ բանջարեղենները, հացահատիկային մշակաբույսերը
, պահքային բուսական ապուրները
, աղցանները
և որոշ ոչ յուղոտ մսամթերքներ
, ինչպիսիք են տավարի փափկամիսը կամ թռչնամսի ֆիլեն:
Այս սննդակարգի պահպանումը մեզ ընդմիշտ չի ազատի ալերգիկ ռեակցիաներից, բայց այնուամենայնիվ, դա կնվազեցնի սրացումների ռիսկը և ախտանիշների զարգացման տևողության աճը:
Հիմնական ալլերգեն սննդամթերքներ
Ցավոք, այն սննդամթերքների ցանկը, որոնք կարող են առիթ դառնալ ալերգիկ ռեակցիայի առաջացման , բավականին լայն է:
Առաջին հերթին պետք է ուշադրություն դարձնել սննդամթերքի գույնին և համին: Կարմիր
, նարնջագույն
, ինչպես նաև, թթու
, կծու
և քաղցր
սննդամթերքները պետք է հանել սննդակարգից:
Պետք է մոռանալ արդյունաբերական քաղցրավենիքները
, թխվածքաբլիթները
, պահածոները
:
Հիանալի տարբերակն այն է, որ մեր բոլոր կերակուրները պատրաստենք տանը, որպեսզի վստահ լինենք դրանց որակի և բաղադրության մեջ:
Անցանկալի սննդամթերքների փոքրի աղյուսակ
Բանջարեղեններ
• Լոլիկ • Դդում
• Սմբուկ
• Գազար
• Կարմիր քաղցր պղպեղ
• Թրթնջուկ/Щавель/
Մրգեր և հատապտուղներ • Ցիտրուսներ • Դեղձ
• Ծիրան • Սեխ
• Կարմիր խնձորներ
• Խուրմա • Նուռ • Արևադարձային մրգեր
• Ելակ
• Մորի • Բալ
Կաթնամերք • Կաթ • Սերուցք • Պանիր հալած • Պանիր համեմունքներով և բորբոսով • Պանրի յուղոտ տեսակներ
Միս և ձուկ • Խոզի միս • Ոչխարի միս • Ապխտած միս
• Երշիկներ և նրբերշիկներ • Ձկան պահածոներ • Ձկան խավիար • Ծովամթերք
Քաղցրավենիք • Շոկոլադ • Ջեմ • Մարմելադ • Տորթեր
• Պաղպաղակ
• Մեղրաբլիթ • Հալվա • Մեղր • Սուրճ
• Կակաո • Քաղցր գազային ընպելիքներ • Կվաս • Մուգ թեյ
Ինչպես նաև, պետք է սննդակարգից ամբողջովին հանել համեմունքները, տարատեսակ սոուսները, հնարավորինս նվազեցնել աղի
ընդունումը:
Ամենավտանգավոր սննդամթերքների ցանկը ալերգիկների համար Առանձնահատուկ վտանգավոր են համարվում ալկոհոլը
, կոֆեինը
, թթու
և գունավոր մրգերը
, ցանկացած ծովամթերք
, ինչպես նաև, թթուները, պահծոները
և արդյունաբերական սննդամթերքները, որոնք լի են կոնսերվանտներով և ներկանյութերով:
Այս ցանկը, հնարավորինս կրճատենք մեր սննդակարգից կամ եթե ունենք այնքան կամքի ուժ
, ապա իսպառ հրաժարվենք դրանց ընդունումից:
Իսկ հիմա լավ լուր
Սննդամթերքներ, որոնց կիրառումը մեզ զերծ կպահի տհաճ ալերգիկ ռեակցիաների առաջացումից , այսպիսիները ևս բավականին շատ են և ոչ պակաս համեղ:
Ցանկալի սննդամթերքների /հիպոալերգիկ/ աղյուսակ
Բանջարեղեններ • Կարտոֆիլ • Սպիտակ կաղամբ • Ծաղկակաղամբ • Դդմիկ • Հազարի տերևներ
• Վարունգ
• Սպանախ • Սամիթ
Մրգեր և հատապտուղներ • Կանաչ խնձոր • Սալոր • Սպիտակ կեռաս • Բանան
• Տանձ • Հապալաս
Կաթնամթերք • Կեֆիր • Կարագ • Ցածր յուղայնությամբ և առանց համեմունքների պանիրներ • Մածուն
Միս և ձուկ • Հավի ֆիլե • Հնդկահավի ֆիլե • Ոչ յուղոտ տավարի միս • Տավարի • Լյարդ • Ոչ յուղոտ ձկան տեսականի
Քաղցրավենիք • Կրեկերներ • Զեֆիր • Չորահաց/сухари/
Ահա այսքանը, կարծում եմ, որ ցանկության դեպքում մենք կարող ենք հետևել մեր սննդակարգին, որպեսզի ամեն մի նոր բացվող գարնան առավոտ
իր հետ բերի լավ տրամադրություն և արարելու մեծ կամք
: Լինենք առողջ՝ բոլորս միասին
:
#ngpharm
#առաքում
#033114114
#օնլայնդեղատուն
#քոդեղատունըհայաստանում